dcsimg Jätteenpolttolaitos - Ramboll Finland Oy
    
|
Projektitiedot
Asiakas: Westenergy Oy Ab
Aikataulu: 2012

Palvelumme
Jätteen energiahyötykäyttö

Jätteenpolttolaitos

Vaasa ¤

Vaasassa sijaitsevan uuden jätteenpolttovoimalaitoksen ydinajatus on energiatehokkuus. Viisi kunnallista jätehuoltoyhtiötä Vaasassa perusti Westenergy Oy Ab:n, kun polttokelpoinen jäte haluttiin hyötykäyttöön. EU-lainsäädännön tukema laitos on ensimmäinen kunnallinen jätteenpolttovoimalaitos Suomessa.

Ramboll allekirjoitti konsultointisopimuksen Westenergy Oy Ab:n kanssa toukokuussa 2008. Tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa ympäristöystävällinen jätteenpolttovoimalaitos. Ramboll auttaa asiakasta projektin kaikissa vaiheissa: analyysista ja suunnittelusta käyttöönottoon ja seurantaan sopimusten takuuaikana. Ramboll vastaa mekaanisten laitteiden ja sähkölaitteiden lisäksi projektin kaivaus- ja rakennustöistä.

Jätteenpolttovoimalaitos valmistui joulukuussa 2012. Siellä käsitellään joka vuosi 400 000 asukkaan kotitalousjätteet. 150 000 tonnia jätettä tuottaa 15 MW sähköä ja 45 MW lämpöä.

Voimalaitoksessa haluttiin optimoida energiakäyttö. Lämmöntuotanto on sähköntuotantoa tärkeämpää, sillä laitoksen tuottama lämpö korvaa kivihiilellä toimivan, käytöstä poistettavan lämpölaitoksen tuotannon. Laitoksen tuottama energia riittää 7 000 kotitalouden tarpeisiin, ja se kattaa 25 prosenttia Vaasan kaukolämpötarpeesta.

Ota yhteyttä 

Geert Stryg, Vanhempi projektipäällikkö, puh. +45 5161 6671, ges@ramboll.com