dcsimg Hernesaaren Löylyn rakennesuunnittelu ja rantarakenteiden suunnittelu - Ramboll Finland Oy
    
|
Hernesaaren Löylyn rakennesuunnittelu on Rambollin käsialaa.
Projektitiedot
Asiakas: Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy
Arkkitehti: Avanto Arkkitehdit Oy / Ville Hara ja Anu Puustinen, arkkitehdit SAFA
Aikataulu: Suunnittelu: 2014 - 2016, Rakentaminen: 2015 - 2016

Palvelumme
Rakennetekniikka

Hernesaaren Löylyn rakennesuunnittelu ja rantarakenteiden suunnittelu

Helsingin Hernesaari ¤

Rakennuksen näkyvimmän osan, ”hulmuksi” kutsutun puukuoren yläpohjan puurakenteet mallinnettiin 3D:nä. Lämpökäsitellystä männystä tehty veistoksellinen rakenne ”hulmu” tarjoaa näkösuojaa saunoille, mutta ei peitä merinäköalaa. Meren päälle ulottuvan terassin suunnittelussa ennakoitiin mm. talven tuomat jääkuormat. Jääkuormien takia meressä olevat paalut tuettiin järein teräsrakentein rannalla olevaan massiiviseen betoniseen tukimuuriin.

Kesällä 2016 valmistuneen Löylyn tilallinen ajatus on polveileva saunapolku. Alun perin idea yleisestä saunasta Hernesaaressa tuli Helsingin kaupungilta, joka on kaavoittamassa Hernesaarta asuinalueeksi.

Sauna-ravintola Löyly on palkittu Suomessa ja maailmalla ideansa, rakenteidensa ja ulkonäkönsä vuoksi. Se mm. valittiin syksyllä 2016 ehdolle Euroopan unionin nykyarkkitehtuuripalkinnon saajaksi.

Löyly on myös saanut vuoden 2016 Rakentamisen Ruusun. Palkinnon perusteluiden mukaan Hernesaaren Löyly edustaa suomalaista saunakulttuuria parhaimmillaan. Arkkitehtuuriltaan se on kansainvälistä tasoa. Löyly on luonut Helsinkiin elävää rantaviivaa alueelle, joka oli käyttämätöntä joutomaata. Se on elävöittänyt Hernesaarta oleellisesti ja antaa suuntaa alueen tulevan rakentamisen laatutasolle. Löyly tarjoaa vetovoimaisen nähtävyyden ja elämyksen. Oivaltava rakenne, puinen hulmu, suojaa käyttäjiä, mutta samalla se mahdollistaa avarat näkymät merimaisemaan. Toiminta kunnioittaa saunomisen perinteitä yhdistäen ne moderniin seurustelukulttuuriin. Toteutus on tinkimätöntä detaljeja myöten.

Hans Wilkman, Ramboll Finland
Hans Wilkman
Suunnittelupäällikkö, teräsbetoni-ja puurakenteet
+358 50 5828 015
hans.wilkman@ramboll.fi