dcsimg Keskustakirjasto - Ramboll Finland Oy
    
|
Keskustakirjasto Oodi
ALA Arkkitehdit
Projektitiedot
Asiakas: Helsingin kaupunki
Arkkitehti: ALA Arkkitehdit Oy
Aikataulu: 2018

Palvelumme
Rakennetekniikka
Talotekninen suunnittelu
Kiinteistöjen rakennuttaminen
Kiinteistökonsultointi

Projektiryhmä
Erkki Pekkanen
Johan Rosqvist
Tapio Aho
Hannu Martikainen

Keskustakirjasto

Helsinki ¤

Helsingin Keskustakirjastosta rakennetaan ainutlaatuinen kaikkien kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jossa kirjaston käyttäjät eivät ole vain kulttuurin kuluttajia vaan aktiivisia tekijöitä. Monimuotoinen ja näyttävä kirjastorakennus on rakenneteknisesti yksi vaativimmista hankkeista Suomessa.

Ramboll toteuttaa Keskustakirjaston rakennesuunnittelun kansainvälisenä yhteistyönä, jossa suomalaisten asiantuntijoidemme lisäksi on mukana alan parhaita osaajia Tanskasta ja Isosta-Britanniasta. Uuden keskustakirjaston vastaavana rakennesuunnittelijana toimii suunnittelujohtaja Tapio Aho ja rakennesuunnittelun projektipäällikkönä Johan Rosqvist. Hankkeessa on mukana Rambollilta laajalti muutakin osaamista.

Keskustakirjastosta tulee yksi Helsingin merkittävimmistä rakennuksista keskeisen sijaintinsa Töölönlahdella sekä Suomen oloissa ennakkoluulottoman ja ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa puolesta. Rakennusteknisesti Keskustakirjasto on haasteita täynnä piilottaen sisäänsä mm. yli 90 metriä pitkän rakennuksen runkona toimivan siltarakenteen. Rakennusta voidaankin pitää rakennusteknisesti yhtenä Suomen kaikkien aikojen vaativimmista hankkeista.

Kirjastorakennus on teräs- ja lasirakenteiden taidonnäyte, jossa toteutuvat myös energiatehokkuuden vaatimukset. Nollaenergiarakennuksen kriteerit lähes täyttävä kirjasto on bruttoalaltaan 16 000 m2. Sen vaativia avaruusristikoita sisältävä runko on terästä ja betonia, julkisivussa käytetään näyttävästi lasia ja puuta.

Töölönlahden kulttuurikeskittymää täydentävä moderni ja elämää sykkivä kirjasto toimii perinteisten tehtäviensä ohella kaupunkilaisten kulttuurisena olohuoneena ja multimediakeskuksena erilaisille tapahtumille. Keskustakirjastossa kansalaisten tiedot, taidot ja tarinat kohtaavat työpajoissa, keskusteluissa, opiskelussa ja harrastuksissa.

Keskustakirjaston harjannostajaisia vietettäneen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi joulukuussa 2017, yleisölle rakennus avataan vuonna 2018.

Lue lisää:
Keskustakirjaston rakentaminen alkoi
keskustakirjasto.fi
www.ala.fi