dcsimg Oulun ratapihan tarveselvitys - Ramboll Finland Oy
    
|
Oulun ratapiha
Projektitiedot
Asiakas: Liikennevirasto
Aikataulu: 2016

Palvelumme
Raideliikenne ja rata

Oulun ratapihan tarveselvitys

Pohjois-Suomi ¤

Oulun ratapiha on Pohjois-Suomen rautatieliikenteen keskus, jonka kautta kulkevat mm. Vartiuksen ja Kokkolan/Raahen väliset pellettikuljetukset, Stora Enson Nuottasaaren tehtaan kuljetukset ja Oulun sataman kuljetukset. Henkilöliikenteessä Oulu toimii vaihtoasemana pääradan junien ja Oulu–Kontiomäki-rataosan junien välillä. Ratapihan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat VR Groupin Nokelan varikko, Oritkarin yhdistettyjen kuljetusten terminaali ja radanpidon tukikohtaraiteet. Oulu tavaran ja Oulu Nokelan päällysrakenteesta huomattava osa on uusittava seuraavien kymmenen vuoden aikana. Ratapihan merkittävimmät kehittämistarpeet liittyvät mm. turvalaitevarustuksen ja keskittämättömien vaihteiden puuttumiseen ja riittämättömiin raidepituuksiin.

Ratapihan suunnittelun  lähtökohtana työhön sisältyi Oulun ratapihan ja muiden kaupungin alueella sijaitsevien raiteistojen  nykyisen ja tulevaisuuden käyttötarpeiden arviointi.  Arvioinnissa otettiin huomioon Vartiuksen ja Kokkolan sataman välisen pellettiliikenteen tulevan reitityksen ja Oulun kolmioraiteen rakentamisen merkitys. 

Ramboll suunnitteli viisi ratapihan kehittämisvaihtoehtoa ja arvioi niiden rakentamiskustannukset.  Vaihtoehtoja vertailtiin liikennöinnin ja vaihtotöiden kustannusten, liikenteen häiriösietoisuuden ja toteutettavuuden näkökulmasta. Vertailujen pohjalta esitettiin suositus ratapihan kehittämiseksi.

Pekka Iikkanen
Projektipäällikkö,liikenne-ja kuljetustalous
+358 40 5848 044
pekka.iikkanen@ramboll.fi