dcsimg Pudasjärven hirsirakenteinen koulukampus - Ramboll Finland Oy
    
|
Pudasjärven hirsikampus
Projektitiedot
Asiakas: Pudasjärven kaupunki
Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy / Pekka Lukkaroinen
Aikataulu: 2013-2016

Palvelumme
Kiinteistöjen rakennuttaminen
Kiinteistökonsultointi

Projektiryhmä
Aleksi Muukkonen

Pudasjärven hirsirakenteinen koulukampus

Pudasjärvi ¤

Elinkaarimallilla toteutettu Pudasjärven hirsikoulukampus tarjoaa modernin oppimisympäristön, jossa on hyvät puitteet opiskeluun ja yhteistoimintaan. Moneen käyttöön muuntuvat, viihtyisät tilat on suunniteltu turvallisuus ja terveellisyys edellä. Pudasjärven lukio ja yhtenäiskoulu aloittivat toimintansa uudessa koulukeskuksessa elokuussa 2016.

Kampus koostuu neljästä rakennuksesta, jotka yhdistyvät toisiinsa lasikäytävin ja -seinin. Matalissa osissa on opetustiloja, ja toiseen kerrokseen on sijoitettu hallinnollisia tiloja sekä muutama opetustila. Keskuskeittiö, teknisen työn tilat ja väestönsuoja ovat rakennuksen betonirakenteisessa osassa, sillä esimerkiksi laitoskeittiössä hirsiset pinnat eivät ole mahdollisia.

Massiivipuiset hirsirakenteet ovat ekologinen materiaalivaihtoehto. Hirsiseinät pitävät sisäilman kosteustasapainon hyvänä ja luovat rakennukseen erinomaisen akustiikan. Hirren monipuoliset käytettävyys- ja elinkaariominaisuudet tekevätkin siitä erinomaisen vaihtoehdon myös julkiseen rakentamiseen. Koulukampukseen hirret toimitti paikallinen Kontiotuote Oy. Hirsien yhteenlaskettu pituus on lähes 30 kilometriä.

Koulukampus on toteutettu elinkaarimallilla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kohteen pääurakoitsija Lemminkäinen vastaa rakennuskompleksin perusparannuksista sekä hoidosta vuoteen 2041 saakka. Tämän jälkeen Pudasjärven kaupungilla on mahdollisuus lunastaa koulu omistukseensa kokonaisuudessaan.

Ramboll toimi hankkeessa tilaajan teknisenä suunnittelun, rakennuttamisen ja ylläpidon konsulttina. Lisäksi toimimme neuvonantajana elinkaarihankkeen kilpailutusprosessissa sekä tilaajan projektipäällikkönä ja edunvalvojana hankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa.Pudasjärven hirsikampus voitti vuoden 2016 Puupalkinnon, sekä yleisöäänestyksen yli 40 prosentin ääniosuudella. Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Tuomaristo perusteli palkintoa seuraavasti: ”Pudasjärven hirsikampus on hieno osoitus päämäärätietoisesta puurakentamisen edistämisestä ja perinteisen rakennejärjestelmän kehittämisestä uskottavaksi vaihtoehdoksi 2000-luvun rakentamisen haasteisiin. Kohteen arkkitehtuuri on varmaotteista. Koulu tarjoaa modernin oppimisympäristön, jossa on hyvät puitteet opiskeluun ja yhteistoimintaan. Tilat on suunniteltu turvallisiksi, terveellisiksi, viihtyisiksi ja moneen käyttöön muuntuviksi.”

Harri Karjula
Aluepäällikkö, kiinteistöprojektinjohto, Oulu
+358 50 058 4216
harri.karjula@ramboll.fi