Elämme poikkeustilanteessa, jonka vaikutukset matkailuala sai kokea eturintamassa. Maailmanlaajuinen pandemia on pysäyttänyt liikkumisen, rajoittanut ihmiskontakteja sekä sulkenut rajoja, matkailukohteita ja ravintoloita. Pitkäaikaisempana vaikutuksena syntyy talouden taantuma, jonka myötä kotitalouksille jää vähemmän rahaa käyttöön. Tilanne voi vaikuttaa lohduttomalta matkailualan yrittäjän näkökulmasta.
Trendit osoittavat kotimaan matkailulle hyviä näkymiä
Vallitseva epävarmuus voi vahvistaa joitakin pitkäaikaisempia trendejä. Suomalaisten kiinnostus kotimaan matkailuun on kasvanut jo ennen koronavirusta. Lähimatkailua on alettu suosia sen helppouden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tästä eteenpäin kotimaan matkailun etuna korostuu yhä enenevissä määrin myös turvallisuus.
Toinen jo aiemmin tunnistettu trendi on supersuosittujen ja ruuhkaisten matkakohteiden sijaan etsiä lomakohteelta paikallisia elämyksiä. Moni on jo nähnyt Eiffelin tornin ja Espanjalaiset portaat, ja nyt halutaan suunnata ”kakkoskaupunkeihin” sekä kyliin. Piilotettujen helmien löytäminen antaa lomailijalle tunteen arjesta irrottautumisesta ja seikkailusta.
Liikunta- ja harrastustilojen sulkeuduttua virkistysalueet ja kansallispuistot ovat nousseet uuteen arvoon. Olen itsekin jälleen muistanut, miten suuri hyvinvointivaikutus luonnossa liikkumisella on. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet edellisvuosina voimakkaassa kasvussa ja kävijäennätyksiä tehdään oletettavasti monissa puistoissa tänäkin vuonna koronaviruksesta huolimatta.
Poikkeusolojen aikana patoutuu kysyntää
Kun rajoitusten purkamisen jälkeen ihmiset pääsevät taas vapaasti liikkumaan, moni haluaa varmasti maisemanvaihdosta ja pois kotiympyröistä, edes pienille lomareissuille.
Mutta miten hyödyntää poikkeusolojen aikana patoutuva potentiaali? Ymmärrettävästi tällä hetkellä monessa yrityksessä ja matkakohteessa koitetaan jotenkin vain selvitä poikkeusajasta. Syvän sukelluksen jälkeen matkailu tulee kuitenkin oletettavasti palaamaan pitkäaikaiselle kasvukäyrälleen. Niin se on tehnyt ennenkin, esimerkiksi Aasian tsunamin jälkeen.
Nyt on aika tunnistaa omat kätketyt helmet ja erityispiirteet sekä tehdä ohjelma tarvittavista toimenpiteistä. Teimme tätä työtä viime vuonna jo Suomussalmen kunnan kanssa. Paikallisylpeys-projektissa selvitettiin asukkaiden omia tärkeitä paikkoja ja tietoa on jo hyödynnetty matkailijoille tehdyissä materiaaleissa ja kohteiden kehittämisessä.
Kunhan ihmiset ovat vapaita matkustamaan, on aika tarjota asiakkaille lyömätön paketti helposti ostettavassa muodossa. Kysyntä saattaa yllättää!
Tutustu Rambollin palveluihin kestävän matkailun kehittämiseksi