Millainen on T2 Allianssi korjaussuunnittelijan näkökulmasta?

Sakari Nurmi on nuori korjaussuunnittelun projektipäällikkö, jolla on kokemusta sekä yrittäjyydestä että T2 Allianssin kaltaisista suurhankkeista.

Ota yhteyttä

Sakari Nurmi

Projektipäällikkö
P: +358 40 7753653

Korjaussuunnittelun projektipäällikkö Sakari Nurmi on työskennellyt Rambollilla yli kuusi vuotta ja suuren osan siitä Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n peruskorjausosalla.

– Koko ajan olen toki ollut mukana myös pienemmissä korjausprojekteissa, ja niistäkin yksitoikkoisuus on kaukana, hän kertoo.

Nurmen projektit Turun seudulla ovat monipuolisia, ja perinteisten julkisivu- ja vesikattokorjausten rinnalla on muun muassa korjaushankkeiden pääsuunnittelua, turvatilasuunnittelua ja vedenkäsittelyprojekteja. – Lisäksi teen paljon kosteusvaurio- ja sisäilmakohteiden korjaussuunnittelua pääkaupunkiseudulle.

Parasta Rambollilla on porukka!

Aikaisemmin Nurmi työskenteli omassa yrityksessä, joka erikoistui pienkohteiden päärakennesuunnitteluun ja kerrostalojen elementtisuunnitteluun. Samalla hän toimi yliopistolle rakennusfysikaalisena projektitutkijana.

– Yrittäjyys on antanut minulle sellaista kokemusta, jota on harvalla nuorella suunnittelijalla. Olen esimerkiksi oppinut vastaamaan projektinhallinnasta aina tarjousvaiheesta loppuselvitykseen asti tiiviisti asiakasrajapinnassa.

Kääntöpuolena yksinyrittämisessä oli Nurmen mukaan tietotaidon hidas kehittyminen. – Rambollilla onkin parasta, että ympärillä on asiantuntijoiden joukko, josta löytyy aina kokemusta ja osaamista mihin tahansa kysymykseen. Auttamisen halu ja hyvä henki näkyvät siinä, miten innokkaita nuoret suunnittelijat ovat oppimaan uutta ja vanhemmat jakamaan huikeaa osaamistaan.

Toiveita oman uran kehittymisen suhteen on kysytty Nurmelta ihan ensipäivistä asti, ja hän on hyödyntänyt sekä lisäkoulutusmahdollisuuksia että mentorointia. – Olen esimerkiksi pätevöitynyt työn ohessa kosteusvauriokohteiden korjaussuunnittelijaksi.

Yli kolmen hehtaarin korjaushanke

Nurmi on ollut mukana Helsinki-Vantaan kehitysohjelmaan kuuluvassa T2 Allianssissa liki sen alusta asti, vuodenvaihteesta 2017–2018. Lentoaseman historian suurin laajennus sisältää kuusi osa-aluetta, joista muutososa on yksi.

– Yli kolmen hehtaarin kokoisen korjausosan suunnittelua on tehty allianssissa yli neljä vuotta, ja ensimmäisten osa-alueiden toteutussuunnittelu aloitettiin loppuvuodesta 2018. Koko ajan tehtiin myös kehityssuunnittelua ja tehdään edelleenkin, Nurmi kertoo.

Jotta lentoasema on pysynyt toiminnassa koko ajan, muutososalla päästiin todella vauhtiin vasta, kun laajennus valmistui joulukuussa 2021. Saman kokoluokan hankkeissa korjaussuunnitteluun olisi tarvittu iso tiimi. – Nyt suunnittelu jakautui niin pitkälle ajalle, että olen päässyt osallistumaan lähes kaikkeen itse. Parhaillaan on menossa hektisin rakennusvaihe.

Pitkä suunnitteluaika mahdollisti parhaiden ratkaisujen hakemisen ja suunnitelmien kehittämisen ihan näihin päiviin asti. Huolella on pohdittu esimerkiksi runkoratkaisuja ja palotekniikan yhteensovitusta rakenteiden kanssa. Myös paljon tilaa vaativa matkatavarajärjestelmä oli monimutkainen ongelmanratkaisutehtävä. – Matkatavaroiden reitti optimoitiin mahdollisimman suoraviivaiseksi nykyisen terminaalin läpi ja osaksi olemassa olevia järjestelmiä.

Allianssista on kehittynyt tiivis yhteisö

T2 Allianssi voitti Rakennuslehden Vuoden työmaa -kilpailun, ja kokemukset allianssissa työskentelystä ovat pelkästään myönteisiä myös sisältä katsottuna. – Ehdimme aloittaa hankkeen ennen koronaa ja tulla tutuiksi kasvokkain big roomeissa, ja ehkä siksi meistä on kehittynyt niin tiivis yhteisö, Nurmi sanoo. – Kenelle tahansa on yhtä helppo soittaa kuin oman firman ihmisille.

Hän pitää allianssin parhaina puolina juuri yhteishenkeä, ratkaisukeskeisyyttä ja halua ajaa yhdessä allianssin tavoitteita. – Mietimme kaikki yhdessä, miten pääsemme laatu- ja hintatavoitteisiin.

Allianssitoteutuksen ansiosta urakoitsija istuu samalla puolen pöytää tilaajan ja suunnittelijoiden kanssa, ja keskusteluyhteys on jatkuva. – Korjaussuunnittelija hyötyykin valtavasti urakoitsijan tiedoista ja pitkästä kokemuksesta. Urakoitsija käsittelee samoja kantavia rakenteita kuin mekin, mutta näkökulma on eri ja siksi niin kiinnostava ja kehittävä.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelmaan kuuluva T2 Allianssi

- T2 Allianssissa mukana Finavia, SRV ja Ramboll Finland Oy
- allianssi sisältää 40 000 m² laajennusosan ja 35000 m² peruskorjausosan
- Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen yhteensä yli miljardi euroa

Rambollin suunnittelukokonaisuus
- Rakennesuunnittelu, sis. korjaussuunnittelun
- LVIA- ja sähkösuunnittelu
- Valaistussuunnittelu
- Akustiikkasuunnittelu
- Liikennesuunnittelu
- Infra- ja pohjarakennesuunnittelu
- Kalliosuunnittelu
- Piha-alueiden ekologian parantaminen
- Uudisrakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkilaskenta

Tutustu palveluihimme: Korjaussuunnittelu ja kuntotutkimukset

 

 

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites