Alvar Aallon arkkitehtuuri haastoi rakennetekniikan osaajat

Alvar Aallon arkkitehtuuri tarvitsi toteutuakseen myös muun muassa rakenneteknistä osaamista. Professori Magnus Malmberg suunnitteli monia kohteita yhdessä arkkitehti Alvar Aallon kanssa. Tänä päivänäkin avoin vuoropuhelu arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan välillä on onnistumisen edellytys. 

Valo- ja ääniteos H2.0 LUX HELSINKI 2019 -tapahtumassa ©Simo Suomalainen

Ota yhteyttä

Tapio Aho

Suunnittelujohtaja, talonrakennustekniikka
P: +358 50 553 9290

Alvar Aallon ja rakennesuunnitteluun sekä projektinjohtotehtäviin erikoistuneen suunnittelutoimisto Magnus Malmbergin yhteisten töiden lista on pitkä, kuten Teknillisen korkeakoulun päärakennus, Lakeuden risti, Lappia- ja Finlandia-talo. Suunnittelutoimisto liitettiin Rambolliin vuonna 2011 ja samalla noin 60 rakennesuunnittelun ammattilaista tuli osaksi kasvavaa Rambollia. 

Työ numero 1000 - Teknillisen korkeakoulun päärakennus

Professori Magnus Malmbergin ensimmäinen yhteinen suunnittelukohde oli Alvar Aallon itselleen rakennuttama asuintalo Riihitie 20:ssä Helsingissä. Teknillisen korkeakoulun päärakennus ja hallintosiiven suunnittelu oli insinööritoimiston työ numero 1000. Päärakennuksen simpukan muoto täsmentyi Alvar Aallon pitkällisen harkinnan jälkeen. Arkkitehtonisesti kaunis päärakennus oli rakenteellisesti haasteellinen, jopa ongelmallinen, mutta vielä nykyäänkin käyttötarkoitukseensa sopiva. Malmberg oli pitkään itse mukana hankkeessa. Rakennukset valmistuivat vuonna 1964.

Finlandia-talon rakennesuunnittelijana nuori diplomi-insinööri

Finlandia-talon suunnitteluun Magnus Malmberg ohjasi ennakkoluulottomasti nuoren, kolme  vuotta aiemmin valmistuneen, diplomi-insinööri Aarne Hollmén. Yhteistyö Aallon kanssa sujui hyvin, vaikka suuren salin rakenteet haastoivat osaamista. Kannattimien jännevälien pituus edellytti käyttämään teräksen ja betonin liittorakennetta, mikä puolestaan nosti suojausvaatimuksia. Arkkitehdin joustavuudesta kertoo historiikin* mukaan se, että kun suunnittelutyössä tuli vastaan haaste – Alvar Aalto oli valmis muuttamaan piirustuksiaan. Insinöörin rakennevaatimus näyttäytyi hänelle uutena arkkitehtonisena motiivina. 

Yhdessä merkkihankkeiden takana

Tämän päivän Rambollissa suunnitellaan kohteita, jotka myös herättävät kansainvälistä kiinnostusta kuten Helsinki-Vantaan Terminaali 2:n laajennus. Yhteistyötä tehdään useiden arkkitehtitoimistojen kanssa. 

– Yhteistyö on palkitsevinta, kun pääsemme arkkitehtitoimistojen kanssa ajoissa, jo arkkitehtikilpailuista alkaen miettimään yhdessä mitä voi ja kannattaa tehdä. Nuorille suunnittelijoille olisi myös opettavaista osallistua hankkeeseen alusta alkaen ja nähdä koko kehityskaari, toteaa Tapio Aho Rambollilta. 

Hyvin piirretty ja suunniteltu kestää korjausrakentamisen

Vuodet ovat näyttäneet kestävän arkkitehtuurin arvon. Alvar Aallon kohteista jotkin ovat palanneet korjaussuunnittelukohteina Rambollin rakennesuunnittelijoiden tietokoneille. Työn alla on esimerkiksi AaltoAlvari-uimahallin peruskorjaus ja laajennus Jyväskylässä. 

*Artikkelin lähteenä: Hyvin suunniteltu – Insinööritoimisto Magnus Malmberg 1935–1985 historiikki.

Kuvateksti: Finlandia-talo on Alvar Aallon ja rakennesuunnitteluun sekä projektinjohtotehtäviin erikoistuneen suunnittelutoimisto Magnus Malmbergin yksi yhteisistä töistä. Ramboll Valostudio suunnitteli valo- ja ääniteoksen H2.0 Finlandia-talon julkisivuun Lux Helsinki 2019 -valofestivaaliin.

Tutustu

Rakennesuunnittelun palvelumme

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarin peruskorjausreferenssiimme

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites