Projektipankin käyttö voi olla myös helppoa - Linker yhdistää tietomallien ja tasopiirustusten tiedot

Onko mielessäsi joskus käynyt, ettei projektipankin käyttö ole aivan niin sujuvaa kuin se voisi olla? Eri suunnittelualojen tiedot ovat yleensä omissa kansioissaan, eikä tiedon yhdistely ole helppoa.

Siksi kehitimme Linkerin, joka yhdistää kaikki hankkeen dokumentit, tietomallit ja tasopiirustukset.

 

Linker yhdistää tietomallin tasopiirustuksiin ja leikkaus- ja yksityiskohtaisempiin kuviin.

Heikki Arvio, Ramboll Finland

Heikki Arvio

Kehityspäällikkö, Buildings Business Development
P: +358 40 7579 588

Meille kaikille tuttu, perinteinen kansiojako ei ole kätevimmästä päästä, ainakaan jos asiasta kysyy työmaan vastuuhenkilöiltä. Moni on kuullut tarinan, jossa jokin rakennusvaihe on jouduttu tekemään uudelleen, koska ensimmäisellä yrityksellä kriittisen tärkeä detalji oli hukassa. Rakennushankkeissa ei ole aikaa etsiä tietoa. Kaikkien suunnitelmien pitää löytyä helposti!

Kaikki toisiinsa liittyvä tieto hyvässä järjestyksessä

Tähän tarpeeseen kehitimme yhdessä YIT:n ja Granon kanssa Linkerin, joka tekee SokoPro-projektipankin käyttämisestä helpompaa. Linker on yksinkertainen lisäpalvelu, joka yhdistää suunnittelijoiden 3D-tietomallit, tasopiirustukset ja muut rakennushankkeen dokumentit. Kaikki toisiinsa liittyvä tieto näkyy loogisena kokonaisuutena yhdessä selkeässä näkymässä.

Linker järjestelee tietoa suunnittelualan ja rakennuksen kerroksen mukaan. Pystyt avaamaan esimerkiksi rakennuksen toisen kerroksen tasokuvan ja tarkastelemaan kaikkia siihen liittyviä dokumentteja, kuten julkisivu-, sähkö- ja rakennesuunnitelmia.

Tiedonhallintaratkaisu, jota on helppo kokeilla

Suuret ohjelmistotalot tarjoavat rakennushankkeen tiedonhallintaan erilaisia työkaluja. Niiden ongelmana on, että jokaisella yhtiöllä on oma ”ekosysteeminsä”. Kaikkien hankkeen osapuolten on käytettävä tiettyjä ohjelmistotuotteita. Muuten työkalut eivät toimi.

Meidän ajatuksemme on ollut alusta lähtien, ettemme halua rajoittaa kilpailua ja pakottaa ketään käyttämään tiettyjä ohjelmistoja tai ostamaan meiltä suunnittelupalveluja. Linker on itsenäinen lisäpalvelu, jota voi hyödyntää kuka tahansa missä tahansa talonrakennusprojektissa.
Ainoa vaatimus on, että rakennushankkeessa käytetään Granon SokoPro-projektipankkia ja sen uutta versiota. SokoPro onkin useimmille rakennusliikkeille tuttu. Käytetäänhän sitä useimmissa suurissa rakennushankkeissa, kuten Tripla ja Keski-Suomen Sairaala Nova. Projektipankin uusi versio kannattaa ottaa käyttöön ennemmin tai myöhemmin. Miksi ei juuri nyt?

Lisää aikaa rakentamiseen, ei tiedon etsimiseen

Linkerin suurimpia etuja on ajansäästö. Kun tarvittavat tiedot löytyvät nopeasti, ratkaisuja ei tarvitse arvailla. Rakentamisen laatu paranee, ja virheitä tehdään kiireessäkin vähemmän.

Linkeriä voidaan käyttää sekä tietokoneella että erilaisilla mobiililaitteilla. Kun suunnittelija tallentaa tiedot projektipankkiin, sama ajantasainen tieto on luettavissa heti myös älypuhelimella. Tietoja ei tarvitse siirrellä laitteelta toiselle. Jos jokin dokumentti puuttuu, Linkerissä puute on helppo havaita. Näin ei hukata aikaa turhaan tiedonhakuun.

Linker on myös helppokäyttöinen: ihan kaikille. Työmaalla Linkerin käytön oppii tunnissa. Useimpien käyttäjien kannalta kaikki olennainen tieto löytyy yhdeltä visuaaliselta välilehdeltä.

Eikä erillisiä kirjautumistietoja tarvita. Linkeriä voidaan käyttää samoilla organisaatiotunnuksilla kuin projektipankkia. Esimerkiksi YIT:n As Oy Helsingin Masto -rakennushankkeessa Linkeriin kirjaudutaan YIT:n tunnuksilla.

- Linker mahdollistaa nopean siirtymisen tietomallin 3D-näkymästä tasopiirustuksiin ja eteenpäin leikkaus- ja detaljikuviin. SokoProsta synkronoituva aineisto voidaan ryhmitellä Linkerillä haluttuihin kokonaisuuksiin, esimerkiksi työvaiheen, hankintapaketin tai sijainnin perustella. Kun palataan jo luotuun pakettiin, siellä on tuorein revisio saatavilla. Linkerin hyödyntäminen onnistuu työmaalla myös mobiililaitteiden avulla, joten tieto pysyy mukana myös kentällä, kertoo tietomalliasiantuntija Esa Puranen YIT:ltä.

Lue lisää Linkeristä: fi.ramboll.com/linker.

Heräsikö sinulle kysymyksiä?

Ota yhteyttä!

Heikki Arvio
Rambollin BIM & Digi Centerin osastopäällikkö
heikki.arvio@ramboll.fi
040 7579 588

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites