Helsingin ylpeys, keskustakirjastomme Oodi, alkaa olla viittä vaille valmis. 100 000 kirjaa odottavat hyllyttämistään; tapahtumat, luennot ja konsertit pian kävijöitään. Oodin avajaisia juhlitaan itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2018.
Olen saanut olla mukana tässä mielenkiintoisessa projektissa johtamassa rakennuttamistehtäviä. Joka aamu on ollut mukava mennä töihin eikä yksikään päivä ole ollut samanlainen. Työmaalla on uurastanut 1 300 ihmistä erilaisissa tehtävissä. Uusia työntekijöitä on perehdytetty lähes joka päivä ja puheensorinaa on kuultu monella eri kielellä.
Työssäni huolehdin siitä, että rakentamisen prosessi toimii. Tärkeää on sujuva kommunikointi: suunnittelijoiden, työnjohdon ja urakoitsijoiden on keskusteltava keskenään. Projektin arjessa pidetään kokouksia, kirjataan muistioita, ollaan Big Room -työpajoissa, ratkotaan ongelmia, varaudutaan kriiseihin, workshopataan. Oodi onkin ollut huikea projekti, jossa on nähty saumatonta yhteen tekemistä. Varsinkin, kun rakennuksen monet tekniset ja arkkitehtoniset ratkaisut on voitu lopullisesti sovittaa yhteen vasta työmaalla.
Sata metriä teräskaarta
Talon rakennetekninen ratkaisu on puhutteleva, sillä 17 000 bruttoneliömetrin kokoinen kirjasto on teräsrunkoisen sillan ja rakennuksen yhdistelmä. Rakennuksen runkoa kannattelevat kaksi lähes 800 tonnia painavaa teräskaarta ovat yli sadan metrin pituiset. Rakennesuunnittelu on koko projektin ajan tukenut arkkitehdin suunnitelmaa. Poikkeuksellinen ratkaisu tehdä talo ilman pystypilareita on mahdollistanut sen, että isot tilat saadaan hyvin avoimiksi.
Oodin julkiset tilat ovat kolmessa kerroksessa. Teräskaari jatkuu myös rakennuksen sisällä. Katutaso on aktiivinen kahviloineen ja infopisteineen, ylin kerros pitää sisällään kirjat ja niiden väliin jää suljetumpi keskikerros eritystoimintoja, kuten studioita ja kosketusnäyttöseinä. Pienenä yksityiskohtana: kolmannen kerroksen niin sanottu kansalaisparveke on samalla tasolla kuin Eduskuntatalon portaiden ylätasanne.
Hienoa Oodissa ovat siihen käytetyt materiaalit ja miten ne sopivat ja sointuvat yhteen.
On uskomatonta, että kovista materiaaleista - teräksestä, puusta ja lasista - koostuvassa rakennuksessa ei kaiu. Tämä johtuu katon akustisista ratkaisuista. Oodi onkin teräs- ja lasirakentamisen taidonnäyte, jossa toteutuvat myös energiatehokkuuden vaatimukset. Suurimmat lasielementit ovat yli viisi metriä korkeat. Lasiset ulkoseinät on kuvioitu pisaroin, jotka elävät valon mukaan.
Matka Oodin mukana on ollut mielenkiintoinen. Oodiin odotetaan 2,5 miljoonaa kävijää vuodessa, eli vajaa 7 000 ihmistä vuoden jokaisena päivänä. Pian pääsevät kaupunkilaiset ottamaan tilan omakseen ja näkemään kunnianhimoiset tekniset ja arkkitehtoniset ratkaisut omin silmin.