Puinen toimistorakennus oli edelläkävijä - Metla-taloa on käytetty 17 vuoden ajan

Metla-talo herätti jo suunnitteluvaiheessa kiinnostusta mittavan kokoisena puuhankkeena. Myös Rambollin rakennetekniset ratkaisut olivat alalla uusia.

Metla-taloon suunniteltiin eri materiaaleja uudella tavalla yhdistävät hybridirakenteet.

Ota yhteyttä

Tapio Aho

Suunnittelujohtaja, talonrakennustekniikka
P: +358 50 553 9290

Vuonna 2004 valmistunut puinen toimistotalo on näyttänyt kestävyytensä. Hyvin huollettuna rakennus on viihtyisä ja sisäilmaltaan terveellinen työympäristö. Metla-talo on Senaatti-kiinteistöjen omistama Metsäntutkimuslaitoksen käyttöön tehty tutkimuskeskus Joensuussa. Nykyisin talon pääkäyttäjänä on Luonnonvarakeskus Luke. Kolmikerroksisessa rakennuksessa on 7600 neliömetriä ja toimisto- sekä laboratoriotiloja 200 hengelle. Monimuotoisen rakennuksen rungosta puuta on noin 75 prosenttia, yhteensä noin 2000 kuutiometriä.

Sadan vuoden käyttöikä tavoitteena

Metla-talon onnistunut arkkitehtuuri on kestänyt aikaa. Puuelementeistä tehdyt julkisivut ja päädyissä käytetyt yli satavuotiaat purkuhirret erottuvat ilmeeltään. Rakennuksen tavoitekäyttöiäksi asetettiin sata vuotta. Puurakenteiden osalta laskennassa otettiin huomioon olosuhteet, säärasitus, puun käsittelyt, huoltotoimenpiteet ja suunnittelun sekä rakentamisen laatu.

Rambollin suunnittelemilla hybridirakenteilla eri materiaalit yhdistettiin uudella tavalla. Pääosin puisessa rungossa on yhdistetty muuntojoustavasti liimapuupilareita, puupalkkeja ja kotelolaattoja. Jäykistävinä rakenteina ovat betoniset porras- ja IV-kuilut. Ensimmäistä kertaa Suomessa puisten kotelolaattojen päälle valettiin betonia, joka sitoo välipohjat tuulikuormia siirtäviksi levyiksi. Ratkaisu sai tukea VTT:n puualan asiantuntijoilta.

– Puurakennuksen osalta oleellista on hyvä kokonaisvaltainen suunnittelu, materiaalien valinta ja toteutuksen valvonta, toteaa Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen alueen talotekniikan asiantuntija Timo Keskikuru.

Huoltotarve kohdistunut julkisivuihin

Senaatti-kiinteistöjen edustajat ja Luken toimitilapalveluiden johtava asiantuntija Jouni Haverinen toteavat puisen toimistorakennuksen vastaavan toiminnoiltaan perinteisiä toimistotaloja. Materiaalina puu antaa kuitenkin omanlaisensa käyttäjäkokemuksen. Rakenteiden tai puisten pintojen huoltotarve on ollut vähäistä.

– Alkuperäinen lakkapinnoite hilseili lyhyen ajan sisällä säärasituksen vaikutuksesta. Nyt julkisivuja käsitellään paremmin säärasitusta ja UV-säteilyä kestävällä aineella, jonka toivotaan pidentävän huoltoväliä ja pienentävän kustannuksia, kertoo kiinteistöpäällikkö Ville Silvast Senaatti-kiinteistöiltä.

Talon käyttäjät viihtyvät – sitä jotakin puussa on

Puu tuo rauhoittavan tunnelman toimistotaloon. Metla-talon työskentelyolosuhteita ja energiatehokkuutta on seurattu. Massiivisten puurakenteiden halkeamisen estämiseksi sisääntuloaulan ilmanvaihtoon on liitetty kostutus, mikä ei ole vaikuttanut toimistohuoneiden ilmankosteuteen. Sisäilmaluokituksissa Metla-talo on pääsääntöisesti sijoittunut parhaaseen luokkaan.

– Henkilöstömme viihtyy puisessa toimistotalossa. He kokevat sisäilman hyväksi ja terveelliseksi. Myös vierailijoita tulee kiitosta sekä kehuja. Sitä jotakin puussa kyllä on, summaa Haverinen Lukesta.

Espoo, pääkonttori

Espoo, pääkonttori
PL 25, Itsehallintokuja 3
FI-02601 Espoo
Tel:020 755 611 - Fax 020 755 6201

Mail: info@ramboll.fi

Other sites

Other sites