Hannu-Pekka Laurila, sairaalasuunnittelun johtaja & Esa Ikäheimonen, rakennesuunnittelun projektijohtaja

Katso avoimet työpaikat

Hannu-Pekka Laurila

Yksikönpäällikkö, Rakennetekniikka, sairaalahankkeet koko Suomi

T: +358 40 3592849

Esa Ikäheimonen

Projektinjohtaja, rakennesuunnittelu

T: +358 41 4321100
M: +358 41 4321100

Työmme

Esa Ikäheimonen (E): Toimin projektijohtajana, ja vastuullani on suurten talonrakennushankkeiden rakennesuunnittelun johtaminen. Työhöni kuuluu mm. suunnittelun ohjausta, aikataulutusta ja yhteistyötä muiden suunnittelualojen kanssa.

Hannu-Pekka Laurila (HP): Sairaalasuunnittelun johtaja vastaa siitä, että sairaalasuunnittelun kokonaisuus Rambollin eri aloilla toimii. Haen tiimeihin parhaiten soveltuvat henkilöt ja pidän huolta, että sairaaloita tehdään parhaalla mahdollisella tavalla.

Isojen sairaalahankkeiden ammattilaiset

E: Aikanaan aloitin rakennesuunnittelijana suunnittelutoimisto Magnus Malmbergissa. Vuonna 2011 toimisto fuusioitiin Rambolliin. Aluksi jatkoin työtäni projektipäällikkönä pienissä projekteissa ja vähän kerrassaan etenin suurempiin hankkeisiin. Viime vuosina olen ollut mukana isoissa sairaalahankkeissa, kuten Uusi lastensairaala -hankkeessa, josta siirryin Keski-Suomen uusi sairaala Nova -hankkeeseen. Aikaisemmin olin asuntosuunnittelu- ja teollisuushankkeissakin, joten olen hyvin monipuolisesti päässyt katselemaan rakentamista.

HP: Aloitin urani rakennesuunnittelijana Ruotsissa yli 35 vuotta sitten. Aluksi suunnittelin taloja ja siltoja. Sitten jatkoin pikkuhiljaa projektijohtajaksi. Vuonna 2010 alkoi Nya Karolinska Solna -sairaalaan suunnittelu, jossa Ramboll Sverige oli päärakennesuunnittelija. Projekti oli laaja, ja siihen tarvittiin lisää osaavaa väkeä, joten ehdotimme Ramboll Finlandin mukaantuloa. Yhteistyön alettua vietin paljon aikaa Espoon konttorilla ja saman tien päädyin tekemään muitakin sairaalaprojekteja. 

Kun Uuden lastensairaalan suunnittelua vetänyt Esa Ikäheimonen siirtyi Nova-sairaalahankkeen projektipäälliköksi vuonna 2016, aloitin lastensairaalahankkeen projektipäällikkönä Rambollilla. 

Lastensairaalan tiimissä tehtiin itseä suurempaa kokonaisuutta

E: Lastensairaalan tiimi oli iso. Pelkästään rakennesuunnittelussa oli eri vaiheissa 30–60 henkilöä. Hankekin oli sellainen, että ihminen sitoutuu siinä tekemään jotain itseään suurempaa. Jokainen, joka hankkeeseen lupautui, pyrki tekemään työnsä mahdollisimman hyvin. Hommia tehtiin hyvällä yhteistyöllä. Vaikka olisi haastava hanke ja tiukka aikataulu, niin hyvä henki kantaa vaikeidenkin päivien yli.
 
HP: Ramboll hoiti muun muassa lastensairaalan rakenne- ja LVI-suunnittelua. Projekti kesti suurin piirtein neljä vuotta. Työ oli hyvin nopeatempoista, tiivistä suunnittelua ja rakentamista yhtä aikaa. Tiimissä oli todella hyvä henki, päämäärä selkeä ja mukana oli sitoutuneita ihmisiä. Kaikki olivat valmiita töihin. Se oli varmasti yksi parhaista projekteista urallani.
 

Ei saisi epäonnistua, koska kyseessä on sairaala

E: Sairaalahankkeet ovat monipuolisia, ja niissä tehdään kuoret hoitoprosessille. Lähtökohtana pitää olla se, että sairaalassa pystytään hoitamaan potilasta mahdollisimman hyvin. Uusi lastensairaala oli mediassakin näkyvä hanke, ja tavoitteet asetettiin korkealle. Pyrittiin tekemään sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti korkealla tasolla asioita. 

HP: Yleensä sairaalaprojektit kestävät 3–4 vuotta. Suunnittelun onnistumisen täytyy olla korkealla tasolla. Ei saisi epäonnistua, koska kyseessä on sairaala. Minua innostaa työssäni uuden kehittäminen ja uuden näkeminen. Kun luo jotain uutta, tekee samalla muutosta. Ja muutoksen tekeminen on aina haasteellista. Tekemisessä täytyy aina olla pitkäjänteinen. 

Rakentamisen tempo on tällä hetkellä kova

E: Tässä työssä tarvitaan yhteistyötaitoja. Koordinaatiokyky, asioiden seurausten ymmärtäminen ja järjestelmällisyys ovat myös tärkeitä ominaisuuksia, jotta voi seurata kokonaisuuksia ja niiden etenemistä. 
Onnistunut talonrakennusprojekti vaatii nykyään monen eri osa-alueen ja eri alojen asiantuntijoiden yhdistämisen. Nykyrakentamisen kääntöpuolena ovat aikataulut. Tiukat aikataulut luovat työhön tietynlaisen paineen. Mutta tylsää päivää ei ole, ja työssä pääsee syvälle rakennesuunnitteluun, joka on teknistä ja matemaattista.

HP: Kokemus on työssäni hyvä asia. Se, että on tehnyt monipuolisesti töitä alalla ja tuntee eri osa-alueita rakennesuunnittelusta LVI-puoleen. Pitää myös osata johtaa innostavalla tavalla.
Rakentamisen suunnittelun tempo on tällä hetkellä aika kova. Siinä piilee aina vaara, että jos ajetaan liian kovaa, ei ehditä suunnitella. Olen tyytyväinen Rambollin sisäiseen ajatusmaailmaan kiireisinäkin aikoina. Johtamisen taso on korkealla ja työntekijöitä tuetaan.

Miten kuvailisit kollegaasi?

HP: Esa on meidän parhaimpia projektijohtajiamme. Hän on loistava kaveri ja tiimijohtaja. Kun istumme vierekkäin, voit kuvitella mistä puhutaan: sairaaloista ja projekteista. Esa ei koskaan hypännyt kokonaan pois lastensairaalahankkeesta vaan oli aina hengessä mukana ja tukena.

E: Hannu-Pekka on positiivinen ja kokenut työkaveri. Hyvillä mielin pystyi jättämään Uusi lastensairaala-hankkeen hänen käsiinsä. Hannu-Pekalla on myös kokemusta ulkomailta ja kontakteja sinne. Sieltä on selvästi periytynyt luottamus omiin ja tiimin kykyihin.